Ekskurzija treh društev na Gorenjsko

Ekskurzija treh društev na Gorenjsko

Ekskurzija treh društev je obiskala Ranč Mercina

Tudi letošnje leto smo v medsebojnem sodelovanju treh društev 27. aprila organizirali ekskurzijo treh društev. Organizacijo so tokrat prevzeli člani Konjerejskega društva Škocjan. Izletu pa smo se pridružili  člani Turističnega društva Škocjan na Dolenjskem in Društva podeželskih žena Škocjan. Tokrat smo se odpravili na Gorenjsko.

Ekskurzija treh društev je imela prvi postanek v Jahalnem centru Janhar v Hrašah. Tam so nas prijazno sprejeli s kavo in čajem. Družina Janhar se ukvarja na kmetiji z vzrejo lastnih konj, oskrbo konj, s šolo jahanja in z pestro ponudbo drugih aktivnosti. Njihovi konji redno nastopajo na prireditvah. Zvedli smo, da imajo lahko do 40 konj.

Pot nas je vodila potem na območje Bohinja. V Studorju pri Srednji vasi smo si najprej ogledali Ranč Mrcina. Tam smo več zvedeli o vzreji islandskih konj, ki so prilagojeni na hladnejše vremenske pogoje. Na ranču ponujajo šolo jahanja, jahanje za začetnike in najmlajše ter terensko jahanje. V prijetnem okolju pa organizirajo tudi druge dogodke kot so potopisna predavanja.

Po kratkem sprehodu smo prispeli do bližnje turistične kmetije Gartner, kjer v manjši sirarni predelujejo domače mleko v sir, mohant in skuto. Na kmetiji smo imeli malico s suhomesnatimi izdelki in degustacijo njihovih sirov. Posladkali smo se tudi s potico. Ogledali smo si njihovo sirarno in nakupovali njihove izdelke.

Ekskurzija treh društev se je nadaljevale v Bohinjski Bistrici, kjer smo si ogledali privatno muzejsko zbirko, ki prikazuje življenje Bohinjcev v 20. stoletju. V muzeju so nam predstavili obdobje gradnje bohinjske železnice, prve in druge svetovne vojne ter slovenske osamosvojitve. Sprehodili smo se tudi do predora Bohinjske proge, ki velja za najdaljši predor v Sloveniji, saj meri 6327m.

Naš naslednji postanek  je bil v Radovljici, kjer smo si lahko ogledali Čebelarski muzej in si ogledali zanimivo staro mestno jedro. Izletniški dan smo zaključili v Naklem, kjer smo imeli v restavraciji hotela Marinšek pozno popoldansko kosilo.

Polni prijetnih vtisov smo se v večernih urah vrnili domov.

Zapisala: Gabrijela Kovač